Юлия Цинзова, Столичната библиотека: Книгата „Христо Ботев: До моето първо либе” разкрива вдъхновителната сила на жените в живота на поета – одухотворени, интелигентни и силни

Юлия Цинзова, директор на Столичната библиотека, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Книгата „Христо Ботев: До моето първо либе“ ще бъде представена днес от 18.30 часа в литературния клуб на Столична библиотека на пл. „Славейков“ № 4. За първи път жените, вдъхновителки на българския национален герой, революционер, поет и публицист Христо Ботев, излизат от сянката на забравата. Събитието е част от поредицата „Издателски вечери“ на библиотеката, а информация в аванс очакваме от Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека. Госпожо Цинзова, коя страна на гениалния български поет ще разкрие новата книга?
Нека най-напред да кажа, че това наистина е част от нашите поредици на литературния клуб, който повече от 5 г. вече представя всеки месец поет на месеца, разказвач на месеца, преводач на месеца. Издателски вечери, в които представяме издателствата. Тази вечер това ще бъде издателство „Персей“. Представяме и литературните издания, вече започнахме и тази нова поредица. Така че, да, една много богата програма, която създава едно културно пространство, с което ние се опитваме да представяме авторите и в различна светлина. Авторите в тяхната цялост. И тази вечер ще представим едно страхотно издание, наистина уникално на издателство „Персей“, издание, което разкрива неизвестни, малко известни факти за жените, които са вдъхновявали Ботев. Уникално издание, което печели конкурс на Министерство на културата. Това е издание от поредицата „Персей“, което представя живота и любовта на големите български поети, не само на Ботев, и предлага с нов поглед да прочетем техните шедьоври. Заедно с книгата за Ботев, излизат и нови тиражи. Искам да кажа на любителите на поезията – „Не бой се и ела“ на Яворов, „Аз искам да те помня все така“ на Дебелянов; „Любовта е златен сън“ на Вазов. Вдъхновителките на Ботев се открояват със силен характер и интелектуален размах. Те са забележителни, а нежното им и одухотворено излъчване напомня за мадоните на Ренесанса. Така представя жените в живота на Ботев госпожа Габровска, изследовател, историк и журналист, която наистина е проучила изключително много архивни документи, факти, спомени на очевидци и е открила непознати досега снимки на тези забравени жени, за да възкреси пълнокръвния образ на един от най-великите български поети.

Неминуемо и трите жени в живота на Ботев оставят следи в неговата поезия. Къде обаче се пресичат любовта, идеалите и революционните стремежи на Христо Ботев, госпожо Цинзова, според вас?
Разбира се в поезията. Всички жени са вдъхновявали Ботев със своята одухотвореност, със своята интелигентност, със своята сила. Така че това са музите на големите поети и това е тяхната вдъхновяваща роля в техния живот. И е хубаво, че ги разкриваме, че ги откриваме и в тази светлина.

Какво е общото между тези три жени, докоснали се до сърцето на Ботев?
Техният характер, техният стремеж да бъдат образовани, да са интелигентни, тяхната одухотвореност. Те по различен начин оказват влияние върху неговия живот. Блестящо образование в чужбина получава Мария Горанова, наричана царицата на хубостта в Прага, която според други свидетели на епохата е и голямата любов на поета. Тя, сестра й Елисавета и брат й Богдан са сред най-близките приятели на Ботев и той е респектиран от техните усилия да разкрият просветата в България на по-високо ниво. Парашкева Шушулова е определяна от първите биографи на поета като първа по ум, първа по хубост. Така че да, това са качества, които са вдъхновявали Ботев и са го привличали в тези жени.

И Венета Ботева да споменем.
Разбира се. Тук вече основното качество, разбира се, на Венета – уникална като всеотдайност и затова е била с него.

Има различни мнения и до кого всъщност е адресирано „До моето първо либе“. Какво е вашето мнение?
Аз наистина прочетох с огромен интерес това издание, което е като оформление уникално, и като разказ. Не мога да преценя. Би могло да бъде на всички, и на трите, но по-скоро, според мен, все пак е на Венета. Но това е мое лично усещане, разбира се.

Госпожо Цинзова, какви инициативи сте предвидели и тази година в Столична библиотека?
Както обикновено, почти всеки ден, част от нашите поредици на литературния клуб, очакваме поет на месеца, този месец ще бъде Йордан Ефтимов, преводач на месеца, разказвач на месеца. И нещо ново – започваме извън нашата дейност по разпространението и все по-широкото разпространение на художествената литература, на българската. Достъпът на младите хора до нея, по-скоро. Срещите на писатели с автори, с българските автори. Започваме нова поредица „Лектория – светът на физиката на живо“. За нас е много важно младите хора да се срещат и с учени. България има големи учени, учени с принос в науката. Ние получаваме всяка издадена научна книга в България и за нас е много важно идеите на науката да стигнат и по такъв начин чрез лектории и срещи с автори с младите хора. Започваме тази поредица със списание „Света на физиката“ на Съюза на физиците в България и с Минногеоложкия институт.
Йоланда ПЕЛОВА

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *