Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба, посветена на големия български поет и революционер Христо Ботев

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба, посветена на големия български поет и революционер Христо Ботев. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Експозицията съдържа картини от фонда на Художествена галерия „Иван Фунев” – Враца и представя едни от най-бележитите произведения на съвременното ни изкуство, които отразяват историческите борби на българския народ за национално освобождение.
Има личности, които идват на този свят със знаците на своята предопределеност, и Христо Ботев е един от тях, отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева и допълни, че изложбата е посветена на един от най-големите български национални герои, превърнал се в мяра на човешко достойнство. По думите й представените творби въздействат по особен и различен начин със своя силен патриотичен и емоционален заряд, отразен в произведенията на поколения български художници. Творбата „Първият брой на Будилник“ на Добри Добрев показва силата на Христо Ботев като публицист, а „И ний сме дали нещо на света“ на Йоан Левиев, представя Ботев сред известни световни имена на литературата и революцията, подчерта председателят на парламента.
Председателят на Общонародна фондация „Христо Ботйов” Боян Ботйов отбеляза, че картините са образци на изобразителното изкуство, в които всеки българин може да открие истинския Ботев. „Произведенията пресъздават неговата дълбока душевност и гениалност като творец и борец за национална свобода“, заяви Боян Ботйов.
Сред картините, включени в експозицията, са още „Ботево евангелие“ на Пламен Вълчев, „Притча“ на Вълчан Петров, „Христо Ботев и Васил Левски във ветрената мелница“ на Никола Вълчев, „Символ верую Галац 1876 г.“ на Сюлейман Сеферов, „Лобната скала“ на проф. Александър Поплилов и други.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *