Патриоти дариха пано с Ботев на читалище в Калофер

Читалището в Калофер получи огромно пано с лика на своя патрон Христо Ботев от една от четите на „Пазители на българщината“, съобщава в-к „Стандарт“. Там четата на Екатерина Йорданова, която е председател на Съюза на транспортните синдикати в България и шеф на транспортната комисия в Столичния общински съвет, връчи дарение на председателката на калоферското читалище „Христо Ботев“ Антоанета Първанова. „За нас е чест в годината, в която празнуваме 170 г. от рождението на големия поет и революционер, да направим това скромно дарение на духовното средище в родния град
на поета“, заяви Йорданова, докато четниците й разпъваха паното от близо 25 квадрата с лика на Ботев. „Средствата не достигат и не сме правили нова украса от години, нямаше да можем да си позволим и тази“, заяви Първанова и благодари за родолюбивия жест.
„Пазители на българщината“ вече четири години следват своите лични и общи каузи „на пол-зу роду“. В сдружението участват близо 80 войводи – почетни или действащи, заедно със свои-
те чети. Всички те са изявени лидери в различни области на обществения живот и бизнеса, но отделят време и средства за идеите и задачите на сдружението.
„Пазители на българщината“ е инициатор на националната кампания, посветена на 1300-годишнината от победата на войските на кан Тервел надхалифата при Константинопол, която спира нахлуването им в Европа. Тази обща кауза сдружението развива активно от 2016 г. Като първа стъпка са отпечатани брошури, които се разпространяват безплатно и разказват за делото и приноса на кан Тервел в запазването на европейската цивилизация чрез тази безапелационна военна победа през 718 г.
Сдружението се ръководи от Управителен съвет, чийто председател е Христо Димитров – създател и продуцент на фолклорен ансамбъл „Българе“.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *