Нова плоча във Велико Търново напомня за Венета Ботева

Нова паметна плоча напомня за Венета Ботева – съпругата на големия български революционер и поет Христо Ботев, живяла във Велико Търново. Мемориалният символ е поставен върху къщата на Венета и Иванка Ботеви, намираща се на улица „Митрополит Панарет Рашев“ в Стария град, съобщиха от Община Велико Търново.
Новата плоча е изработена от скулптора Денислав Сираков. Тя е точно копие на оригиналния знак, монтиран на фасадата на къщата през 1948 година. Старият паметен символ бе разцепен, а деформацията му бе факт от няколко десетилетия насам.
Изработването и поставянето на новата плоча е за 100-годишнината от смъртта на Венета Ботева, починала на 27 февруари 1919 година. Дейността бе възложена от Община Велико Търново и е част от поддръжката на паметниците и мемориалните знаци.
Наскоро в града бяха почистени два знакови монумента – на Апостола на свободата Васил Левски и на големия български поет, публицист, общественик и политик Петко Рачов Славейков. Инициативата на общината за почистване на монументите и художествените скулптури продължава през цялата година.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *