Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Бюст-паметникът на ген. Кирил Ботев отново ще заеме полагащото му се място във Военна академия „Г.С.Раковски“

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов в интервю за предаването „Без Ботев няма България“ на Радио „Фокус“.

По инициатива на началника на Военна академия „Г.С.Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов и на кмета на Карлово доктор Емил Кабаиванов ще бъде излят бюст-паметник на генерал Кирил Ботев. Казвам добър ден на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, от когото ще научим повече за инициативата. Как възникна идеята, доктор Кабаиванов?
Идеята възникна в наши разговори с ген. Груди Ангелов, които бяха и по повод на досегашни инициативи, и във връзка с неговата инициатива за възстановяване на бюстовете на началниците на Военна академия през годините. Такива бюстове е имало в парка на Военна академия. И аз приветствам неговата инициатива да бъдат възстановени и се включвам в нея. Като нашият принос ще бъде община Карлово да осигури средствата за отливане на бюста на ген. Кирил Ботев в неговия оригинален вид, оригинална големина и той да бъде поставен там, където е бил през годините – в парка на Военна академия.

Защо избрахте Кирил Ботев?
Аргументите са свързани с наследството на фамилия Ботеви. Знаете, че ген. Кирил Ботев е брат на Христо Ботев. Неговото участие във войните за национално освобождение и за независимостта на България, пък и това да бъдеш началник на Военна академия, е една позиция, която изисква да бъдеш човек, който съчетава военната теория и практика в едно. И случаен човек не става началник на Военна академия. Не само за това, защото е брат на поета Христо Ботев, но и заради неговите лични качества – морално-волеви и качества на военноначалник.

Докъде стигна осъществяването на идеята, доктор Кабаиванов?
Очакваме съвсем скоро да бъде приключен гипсовият вариант на бюста. Заедно с господин Боян Ботьов, с ген. Груди Ангелов, да го разгледаме и ако го одобрим, да преминем вече към истинския бронзов бюст, който да заеме своето място – да го възстановим там, където е бил, където трябва да бъде – в това свято за България място – Военна академия „Раковски“.

А кой е изпълнителят, доктор Кабаиванов?
Изпълнителят е арх. Иван Тодоров. Имаше малко забавяне, но тук не е въпросът дали ще го сложим този месец или следващия. Така или иначе, в рамките на няколко месеца инициативата ще бъде доведена до край. И аз се надявам други общини да поемат от нас инициативата и да помогнат за възстановяването на други началници на Военна академия, които да бъдат поставени в двора на академията.

Да, вече бе поставен бюстът на полковник Борис Дрангов.
На Борис Дрангов, точно така. На Борис Дрангов е паметник, докато на началниците на Военна академия са бюстове. Разговарях с ген. Ангелов и той ме запозна с неговите и на академията планове паркът да може да бъде посещаван от граждани. Да бъде отворен от тази страна, която е връзката с града, тоест гражданите да могат да виждат кои са тези бюстове, да четат кои са генералите. Историята трябва да я познаваме както ние, така и нашите деца и внуци, защото в глобалния свят, ако не си знаеш историята и езика, нямаш корени. Без корени какво става? Ставаш един глобалист, да не използвам друга дума.

Доктор Кабаиванов, използвам възможността, че сте наш гост, а вие сте и заместник-председател на СДС, за да ви попитам, свързано е и с паметта на Христо Ботев, с неговото наследство и съвети – знаете, че от седмици насам в България има протести, и което е много любопитно, протестиращите издигат като лозунги твърде често словата на Ботев. Какво означава това, как го коментирате?
Словата на Ботев са родени в една бурна епоха – епохата на националноосвободителното движение, в което той има дейно участие не само като поет, но и като революционер. Знаете, че той за един кратък период е председател на Българския таен централен революционен комитет, даже отговаря за организацията и за събирането на средства за Старозагорското въстание. Това значи, че текат бурни процеси в обществото, защото словата, стиховете на Ботев, са стихове за борба, за битка, за революция, те са силни, с много силен емоционален заряд. Това значи, че има в обществото желание за промяна, желание България да върви ускорено по своя път. Спомняте си, че последните няколко години с вас говорим по една тема, която засега няма решение, даже няма и направена крачка в тази посока в България – да изстрада и да приеме своята съвременна национална доктрина, така че който и да ни управлява в следващите години, той да не смее да направи крачка встрани от тази общоприета национална доктрина. На следващо място, ние имаме нужда от бързи реформи във всички сфери на обществения живот, имаме нужда от една стабилна и бързоразвиваща се икономика, която да ни осигури възможността в следващите 10 години България да удвои брутния вътрешен продукт и чувствително да нарасне стандартът на живот на хората. Няма как да бъде доволно обществото, когато имаме най-ниската средна заплата в Европейския съюз, най-ниската средна пенсия и един сравнително нисък ръст на икономиката. Като имаш ниски доходи и вече недоволството става още по-голямо. Като съчетаем и други неблагополучия, които се появиха в управляващата коалиция – малка, голяма и т.н., и това дава общата картина. Не е най-големият проблем цената на бензина – да, действително тя не е от най-ниските в Европа, но тя не би била проблем, ако нашият стандарт на живота се приближаваше до средноевропейския. За съжаление той се отдалечава. Това е голямата болка. Не можеш да живееш с този нисък стандарт, защото той не ти позволява да си осигуриш елементарни потребности, свързани със здравето, образованието, спортни и културни потребности, ако щете и възможността за един живот, който да е свързан освен с работа, и с възможност за културни и спортни развлечения.

И тук на помощ отново ни идва Ботев, за да ни събуди.
Идва ни и затова, защото България като една от държавите- членки на Европейския съюз голяма част от българите искаме да запазим своята идентичност, и тук Ботев ни е много важен. Своята идентичност като лоялен член на Европейския съюз, но най-вече всички да знаят, че сме българи и да отстояваме българското – езика, историята, литературата, интересите ни спрямо нашите съседи, защото сме в едно сложно образование и сложен географски район – Балканския полуостров. Трябва да бъдем много внимателни към това, което се случва около нас. И на юг, и на запад, винаги желанието на България да се развива и да става една силна държава е било осуетявано от стремежите на наши съседи и велики сили да не бъдем толкова сигурни и самостоятелни. Ето тази битка ще трябва да я продължим, но без национална доктрина ще ни бъде много трудно. Така че проблемът не дойде само от приказките на вицепремиера Валери Симеонов, проблемът е много по-дълбок. Липсата на ясна перспектива, липсата на стабилна икономика и ниският стандарт на живот според мен е в основата на тези емоции, които се развиват в последните няколко месеца, а като гледам, май ще продължат да се развиват, а може и да се увеличат.
Цоня СЪБЧЕВА

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *