Ген. Андрей Боцев: Заветите на Ботев ни учат не само на лидерство, но и как да обичаме България

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в интервю за предаването „Без Ботев няма България“ на Радио „Фокус“.

През юли 140 випуск на Военното училище на Националния военен университет „В. Левски“ и кадетите от Професионалния сержантски колеж във Велико Търново получиха на тържествен ритуал първо офицерско и сержантско звание, носят името випуск „Ботевски“. През август на празника на Военноморските сили курсантите от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ получиха също първо офицерско звание името на випуска, с който завършват „Ботевски“. Само преди пет дни Военна академия „Г.С. Раковски“ завърши випуск „Ботевски“ втора смяна. Завършващите през тази година военните училища випуски носят името „Ботевски“. Само годишнината ли го налага? Поканих да представи инициативата и да поговори за нея началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Само годишнината ли налага името на випуска да бъде „Ботевски“?
Бих искал да започна с това – важно е да говорим за Ботев през цялата година, а не само в дните на тържества за неговото рождение или неговата гибел. Трябва да предаваме на поколенията след нас и на младите хора в България неговата саможертва, живот, мъдрост и завети, които ни е оставил. Именно неговите завети ни учат на лидерство и как да бъдем ръководители, не само как да бъдем ръководители, но и как да обичаме България. Тази година се чества 140 г. от създаването на Българската армия и 170 г. от рождението на един от най-великите наши поети, публицисти и революционери Христо Ботев. Решихме да свържем и почетем двата специални повода с възобновяването на една традиция от миналото – випускът на всички български военно-образователни институции през 2018 г. да носят името „Ботевски“. Тази инициатива бе подета от Министерство на отбраната, от Щаба на отбраната и военнопатриотични и родолюбиви организации. И в тази връзка оттук нататък в началото на всяка следваща година началникът на Националния военен университет „В. Левски“ като приемник на най-старото военно училище в България, създадено през 1878 г., ще предлага на министъра на отбраната името на випуска. И вярвам, че по този начин с гордост ще почетем името и заветите на множество родолюбиви българи.

Господин генерал, какво е мястото на заветите на Ботев в Българската армия днес?
Вярвам, че тези завети са част от Българската армия и са в сърцето на всеки военнослужещ и днес. Защото макар и в нови времена и в променена среда, всеки човек осъзнал, взел решението да влезе в редовете на нашата войска, носи преклонение пред родината, честността и себеотрицанието. Той пази наследството на Ботев, Левски, Раковски и на всички други смели българи, запечатали подвига с имената си с нашата история. Вярвам, че повече трябва да говорим, да учим, да преподаваме на следващите поколения за тези велики българи и патриоти. Мисля че смелостта и родолюбието се придобиват не само с рождението, но те се и възпитават у човека. И тук искам да спомена, че щом като именитият пълководец полк. Борис Дрангов също се е учил от Христо Ботев и е заимствал доста от неговите идеи, особено за жертвоготовността в името на България, на отечеството, значи и днес има още много какво да учим от подвига, каузата и неговите идеали.

Каква е ролята на Ботев, на Левски, на нашите възрожденци, в изграждането, в подготовката на офицерския състав на Българската армия?
Тя е голяма и трябва да стане традиция. Аз като началник на отбраната и като офицер също я подкрепям. По този начин като правим випуските на имената на наши видни възрожденци, които са отдали живота си за нашето отечество, на техните близки и приятели със самочувствие и високо вдигната глава ще носят името на випуска и ще служат на страната си с достойнство, също като тези бележити родоначалници. Във връзка с тези чествания, трябва да ви кажа, че годишнината от рождението на Ботев, организиран от Национален инициативен комитет с патрон председателя на 44-то НС госпожа Цвета Караянчева и Националната програма 2018 г. за Ботев, предвидени са и множество събития в календара, също спомагат за това страната ни, в частност родният му град Калофер, да отбележат достойно рождението на видния поет и революционер. Неговата биография е голяма. Той е един от ръководителите на Българския централен революционен комитет през 1873 г., след смъртта на Левски и въпреки неуспеха на Априлското въстание, той събира чета и преминава на българския бряг. Трябва да помним историята и да се гордеем с тези величави българи, и винаги да изпъкват на първи план при вземане на наши решения какви трябва да сме българите и как да се борим за нашето отечество и България да просперира.

Кой от заветите на Ботев е най-близо до вас самия? Може би стих, може би откъс от публицистика?
Той е не само революционер, но той е и поет, публицист. Много известни негови стихотворения са „На прощаване“, което го пише непосредствено преди да влезе с четата в България, също така е писал за обесването на Левски, много значимо стихотворения, участва в издаването на „Будилник“, в изданията на изгнаниците. Той е един от мъдрите хора, много високо образован. Предполагам, че се знае историята, че след като завършва в родното си място училище е изпратен в частно училище в Одеса, където се представя много добре и се обучава, но след като се свързва с Левски и определени български патриоти, той решава, че е по-добре да приеме техните идеи и да работи за освобождението и обединението на България. Такива хора са достойни и необходими, които да поведат нашите революционни организации за окончателно освобождение на България.

Да, Ботев заедно с Раковски и Левски основополагат на практика Българската армия, дават нейната основа със заветите си.
Да, те са основоположници и основата на Българската армия, продължител е Раковски.

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Това е мотото на живота на Ботев, това е мотото на живота на хиляди, стотици, милиони българи от различни поколения след неговия живот, след неговата смърт. Благодаря ви за времето, което ни отделихте.
Цоня СЪБЧЕВА

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *