Антон Минев, зам.-кмет на Карлово: На 1 ноември ще бъде финалът на Националния литературен конкурс „Свобода или смърт юнашка“.

Антон Минев, заместник-кмет на Община Карлово, в интервю за предаването „Без Ботев няма България“ на Радио „Фокус“

Две литературни прояви с конкурсен характер организира Община Карлово – Националния ученически конкурс за есе, стихотворение или рисунка, посветени на Христо Ботев и първата по рода си Национална награда за чистотата на българския език на името на името на големия български книжовник, писател и преводач с-р Иван Богоров. Ще ги представи заместник-кметът Антон Минев. Трябва да кажем обаче, че общото и за двете е, че финалът им е на 1 ноември – Денят на народните будители. Да започнем с Националния ученически конкурс. Той беше обявен през лятото, преди деня на рождението на Христо Ботев. Оценяването на работите мина през септември, какви са резултатите?
Да. Първо искам да напомня, че през тази година се навършват 170 години от рождението на Христо Ботев, и както ние още в началото на годината обявихме – тази година минава под името на този наш велик поет и революционер. Едно от мероприятията, заложени в националната програма на отбелязване на кръглата годишнина от рождението на Христо Ботев, е свързано с подготовката и провеждането на Национален литературен конкурс, който е на тема „Свобода или смърт юнашка“. Тук трябва да кажа, че целта на конкурса е да стимулира творческата изява на учениците в различните възрастови групи и чрез силата на художественото слово да изразят своето отношение към Христо Ботев и да го преосмислят 170 години по-късно. Това, което е направено до момента – конкурсът беше проведен, както и вие споменахте в анонса си – в рамките на предходните месеци, сега идва моментът, в който трябва да бъдат оценени творбите, които са предоставени на Община Карлово. Този национален ученически конкурс, на тази тема е свързан не само с литературни творби, но също и с произведения на изобразителното изкуство и затова условно можем да го разделим на две части, а именно: литературни творби и рисунки от страна на учениците от цялата страна. Тук по отношение на самия литературен конкурс трябва да допълним, че желанието на тези, които желаят и които са го заявили, е свързано с направление „Есе, стихотворение“, а при тези, които са с рисунка – основно живопис или графика – в това направление. Конкурсът се организира от Община Карлово, но тук искам да изтъкна прякото съдействие и разбира се финансиране от страна на Министерството на образованието и науката, които за втора поредна година (миналата, която беше 180 години от рождението на Васил Левски) бяха коректни. И на предложението, което беше отправено от страна на Община Карлово към Министерството на образованието и науката, отговориха по най-добрия начин. Специално и министърът на образованието, заместник-министър Михайлова, отделиха средства от бюджета на министерството, за да може да бъде финансиран този конкурс. По отношение на творбите мога да дам една приблизителна статистика. В момента литературните творби, които са постъпили от ученици от цялата страна, са 57 есета и 42 стихотворения или общо 99 творби от цялата страна, като срокът за оценка на тези творби е тази седмица до 5 октомври. Ще бъдат определени носителите на опредените награди по възрастови групи. Рисунките са общо 40 творби. В двете направления са сформирани комисии, които трябва да ги оценят със заповед на кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Кулминацията ще бъде на 1 ноември – Денят на народните будители, когато в тържествена обстановка ще бъдат връчени наградите. Те ще бъдат уведомени предварително, за да присъстват. Искам да поясня и това, че връчването на наградите ще бъде в Националния музей на Христо Ботев е град Калофер – родното място на Христо Ботев.

Г-н Минев, да ни представите и другата награда, която е първа по рода си – за чистота на българския език, която се присъжда на името на големия български книжовник д-р Иван Богоров?
Това е една много стара идея. Като казвам стара идея – варираща от десетилетия в карловската общественост, най-вече в Сдружението на писателите в Карлово. Миналата година ние поставихме юридическата основа на тази награда с едно решение на Общинския съвет в Карлово, с което беше приет статут за наградата за чистота на българския език, в който беше регламентирано кои и с какво може да участва. Също така във връзка с осъществяването на самата процедура и съответно стигането до този заключителен етап, а именно връчването на тази награда за чистота на българския език, голяма заслуга има и Съюзът на българските писатели. Община Карлово сключи с тях договор за съвместна дейност като едно от основните направление е да бъдат стимулиран автори, поети, писатели, които са творили в една или друга насока за съхраняване на чистота на български език в годините назад и в момента. Едно от предизвикателствата на нашето време е именно това да запазим и съхраним богатството, което са ни завещали нашите прадеди, а именно богатия български книжовен език. И неслучайно наградата е на името на д-р Иван Богоров, нашия съгражданин от Карлово, който още през 19-то столетие е обърнал внимание на навлизащите чуждици в българския език и се е опитал чрез своята енциклопедична дейност да даде възможност на българите да запазят това богатство, което съхраняваме още от древността. И в тази връзка в ход е процедурата по определянето на наградата за чистота на българския език, която ще бъде първа тази година и ще бъде връчена на 1 ноември. Тази година са номинирани шестима автори.

Бихте ли казали имената им?
Да, разбира се. Това са автори, които в една или в друга степен в своето творчество са засегнали българския език и като същност, и като теория, а също така са творили в различни направления. Ще ги изброя по периода, в който са подадени техните кандидатури – Георги Ангелов – поет и главен редактор на електронното списание „Литературен свят“, Желяз Кондев – писател, основно в художествената документалистика, Георги Балабанов, също писател и член на УС на Съюза на независимите български писатели, Благовеста Касабова – литературен критик, историк, публицист, доц. д-р Красимира Чакърова, а също така и местният автор Светослав Цветков – писател с множество книги, посветени и на Карлово, и изобщо на българската действителност. Това са шестте имена, които са предложение от представители на различни съюзи, организации и граждани. Комисията вече е определила носителя. Той ще бъде обявен на 10 октомври, а на 1 ноември ще имаме официална церемония в заседателната зала на Община Карлово, в която партньор ще бъде и Българската национална телевизия. Там ще бъде връчен и призът за първия носител за Наградата за чистота на българския език на името на д-р Иван Богоров.
Цоня СЪБЧЕВА

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *